Slovenský pěstitelé ovoce a zeleniny mají za sebou důležitý mezinárodní kurz, díky kterému mohou ještě zvýšit kvalitu Slovenská potravin. Uvedla to pro TASR mluvčí České zemědělské a potravinářské komory (SPPK) Jana Holéciová.
Zdůraznila, že zájem pěstovat v souladu s nejnovějšími mezinárodními trendy podpořili Slovenská pěstitelé i účastí na 21. mezinárodním školení Harmonizace hodnocení kvality ovoce a zeleniny v Mojmírovcích při Nitře, díky kterému získali nové poznatky z oblasti norem kvality. Cílem akce bylo zvyšování kvality ovoce a zeleniny a zajištění stejných postupů při jejím hodnocení. Tento ročník se podle Holéciovej zaměřil zejména na normy jakosti pro zelí a švestky. Zejména zahraničních zástupců obchodu a inspekce zajímali i normy týkající se ananasu.
„Účastí na této akci vyslali naši pěstitelé jasný signál, že i přes nepříznivé situaci v zemědělství chtějí i nadále pěstovat domácí ovoce a zeleninu. Pravidelné vzdělávání je alfou a omegou, jak dostat na trhu kvalitu, kterou si stále více a více žádá spotřebitel. Záštitu nad akcí má dlouhodobě Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj, která je zárukou, že školitelé poskytnou našim pěstitelům maximum informací o mezinárodních normách a evropské legislativě při pěstování plodin, „uvedl Jozef Šumichrast, předseda bramborářské a zelinářská svazu ČR (svaz je členem SPPK).
Na mezinárodním školení podle Holéciovej zúčastnili kromě Slovenské a zahraničních pěstitelů i zástupci obchodu a inspekčních služeb ze 17 zemí světa. Diskutovali io kontrolách výroby potravin, jejich převozu, skladování a prodeji během celosvětové pandemie nového koronavirus či o klimatických změnách a jejich dopadech na zemědělství.